samedi 8 janvier 2011

ПРЕБИВАВАНЕ В ГР.ПАЛЕРМО, ИТАЛИЯ от 27 ноември до 03 декември 2010

Пребиваването в гр.Палермо, Италия бе осъществено от 27 ноември до 03 декември 2010 То е част от реализираните мобилности по програма „Учене през целия живот”, под-програма Коменски - Многостранни партньорства. Това е четвъртата среща от реализацията на Межднародния проект между България, Франция и Италия.
Посещението съвпадна с един особен момент от развитието на образованието Италия – стачката на италианските студенти и ученици против гласуване на Закона Джермини. Бе изказана благодарност към италианските ученици за възможността, която ни дадоха за реализиране здачите по проекта. Посрещането на Професионалната Гимназия по Икономика в Палермо впечатли учениците от България и Франция с невероятната сър-дечност, гостоприемство и топлота. Въведението в българския език отново предизвика интерес от страна на италианци и французи. Домакините направиха всичко възможно да направят съпричастни чуждите ученици към живота в училището чрез интересни занимания - спортни танци, състезания..
Целта на реализирането посещение бе отново преглед върху натрупана лексика – наблюдение, сравнение и корегиране на термините отнасящи до различните етапи на производство на вино: от гроздобер до сертифициране на вината, лексика касаеща дегустацията. За осъществяването на главната цел и допълване на респективната лексика бе посетена избата Корво и Музея на виното в Палермо.
Една от културните дейности целящи, приобщаване към историческото богатство, традиции бит и култура на Италия бе посещението на музеите с ограничен достъп за туристи Палацо Бутера и Палацо Мирто в гр.Палермо, най-малкия театър в квартал Калса с типично фолклорно представление, балнеолечебни центрове в Монделло и Чефалу, катедралата на Монтепелигрино и фабриката за производство на спагетии, юфка Томазелло. Пребиваване в гр.Палермо позволи на учениците да се потопят в атмосферата на вековния град и да се радват на струпването на толкова много неверо-ятна красота. Площадът Полетеама, Ла Катедрале, Театро Масимо са се превърнали в близки нарицателни за осъществените срещи между учениците от трите страни. Незабравимо ще остане в съзнанието на учениците посещението на прекрасната Ботаническата градина в Палермо създадена в края на 18 век.
При направения отчет на съвместната работа бе изказано задоволство от работата и пожелание за по-системна комуникация между екипите. Направените предвиждания за сформиране на екипите от Франция очаква своята реализация. Проведен бе разговор за оформлението на крайния продукт: корекции, редактиране, оформление на страница и т.н… Oт представените предложения за оферти се оказа най-приемлива тази от българска страна. Бяха уточнени дните за престоя и реализиране на мобилностите в България. Бе решено единодушно предвидените мобилности за м.февруари в България да бъдат осъществени в края на март. За мястото на финалната среща бе прието да се вземе решение по-късно и да се търси компромисно решение - Oранж и Париж.

"COPYRIGHT": "Всички произведения на литературата, както и фотографските произведения и такива, създадени по начин, аналогичен на фотографския в този блог са авторски и защитени по смисъла на ЗАПСП. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този блог без изричното съгласие на автора."

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire