vendredi 7 janvier 2011

ПРЕБИВАВАНЕ В ГР.ОРАНЖ, ФРАНЦИЯ – 03-09 октомври 2010

Пребиваването в гр.Оранж, Франция бе предвидено по проект да бъде осъществено през септември, но поради редица причини бе решено от трите страни да се проведе от 03 до 09 октомври 2010 г. То е част от реализираните мобилности по програма „Учене през целия живот”, подпрограма Коменски - Многостранни партньорства. Това е втората, последна година от реализацията на Межднародния проект между България, Франция и Италия.
Целта на реализирането посещение бе работа върху натрупана лексика – наблюдение, сравнение и корегиране на термините отнасящи до различните етапи на производство на вино: лозовите издънки, гроздобер, ронкане, мачкане, сулфитиране, пресиране. Посещението на избите на Професионалната Гимназия по Лозаро Винарство в Оранж, тази на Керан и Шатоньоф бе именно с таи цел.
Обучителните сеансите за въведение в дегустацията ръководени от преподаватели професионалисти на училището спомогна да бъде разгледана специфична термино-логия за точно описание характеристиките на виното. Разпределени в екипи от трите страни учениците записваха думите обяснени от техните френски съучиници. Това неменуемо доведе до мотивация при изпълнението на задачите, до развитието на културни компетенции създаващи условия за по-смело и отворено участие в комуникация на чужд език на всички нива (интеракционални переспективи), до създа-ване интерес към чуждия език и към кулурата на страната носител на този език, до пов-дигане самочувствието на учениците от креативните дейности за създаване на крайният продукт, както и до обогатяване ценностната система на учениците и израстването им в стойностни граждани на Европейската общност.
Работата на учениците в екипи в Центъра по Документация и Информация бе много интензивна и плодоносна, определяща и уточняваща в голяма степен терминологията предназначена за вписване в триезичния речник – крайният продукт в процес на изработване.
Посещението на Института Роданиен даде възможност на учениците да работят върху терминологията за изследвания, опити, анализи и експерименти на вината, класифи-циране на вината и дегустацията.
Въведение в чуждите езици – български и италиански, бе във връка със засилване ролята на чуждоезиковото обучение и тематичната насоченост на проекта, т.е. насър-чаване разнообразието на изучаваните чужди езици и задълбочаване на знанията по специалностите чрез тях
Една от културните дейности целящи, приобщаване към историческото богатство на Франция, страната носител на фенския език бе посещението на Римския Амфитеатър в гр.Оранж, считан със своите 9000 места за най-големия, запазен в перфектен вид в Европа. Краткото пребиваване в гр. Авиньон позволи на учениците да се потопят в атмосферата на вековния град с посещението на Папския замък и познатия на всички мост на Авиньон от песничката „Сюр ле пон д `Авиньон”
При направения отчет на съвместната работа бе изказано задоволство от работата на учениците и пожелание за по-системна комуникация между екипите. Наложеното от обективни обстоятелства ново сформиране на френски и италиански екипи се очаква да се осъществи до месец. На работнатат среща бе разгледана офертата от координатора за отпечатване на речника в България. Тъй като не постъпиха такива от италианска и френска страна бе взето решение да се изчака срещата в Палермо.От българска страна бе внесено предложение при осъществя-ване на мобилностите финалната среща между чуждестранните партньори да бъде в Париж, имайки предвид, че това е градът символ на френския език, на френската кулрура и богатотото историческо и европейско наследство. Поради редица съображения от френска страна бе прието да се вземе окончаелно решение след писмено мотивирано обращение от страна на координатора към партнньорите за финалната среща.
"COPYRIGHT": "Всички произведения на литературата, както и фотографските произведения и такива, създадени по начин, аналогичен на фотографския в този блог са авторски и защитени по смисъла на ЗАПСП. Никой няма право да възпроизвежда и разпространява по какъвто и да било начин и под каквато и да било форма съдържанието на този блог без изричното съгласие на автора."

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire