vendredi 7 janvier 2011

ПРЕБИВАВАНЕ В ГР.ПЛОВДИВ, БЪЛГАРИЯ от 22 март до 28 март 2010

Пребиваването на учениците от Франция и Италияв гр.Пловдив, България бе осъществено от 22 март до 28 март 2010г. То е част от реализираните мобилности по проекта По пътя на думите за виното от програма „Учене през целия живот”на НА, подпрограма Коменски - Многостранни партньорства. Това бе втората среща от реализацията на Межднародния проект между България, Франция и Италия.
Посещението съвпадна с динамичната рекламна кампания на Професионална Гимназия по Хранителни Технологии и Техника. Радио Пловдив и Нова Българска телевизия проявиха особен интерес и излъчиха интервю с преподавателката по френски език, координатор на проекта. Станалият достояние на широката общетвеност проект, привлече вниманието с крайния си продукт – триезичен речник.. Посрещането на Професионалната Гимназия в Пловдив впечатли учениците от Италия и Франция с невероятната си отзивчивост, гостоприемство и проявено внимание. Въведението в българския език отново предизвика интерес от страна на италианци и французи. Проведено бе и въведение в италианския език, което предизвика ентусиазма на българските и френски ученици. Домакините направиха всичко възможно да направят съпричастни чуждите партньори към живота в училището чрез интересни занимания – обиколка на училището, състезание по волейбол и т н.
Целта на реализирането посещение бе отново преглед върху натрупана лексика – наблюдение, сравнение и корегиране на термините отнасящи до различните етапи на производство на вино: : резитба, третиране с торове, фитосанитарни дейности, засаждане на млади лози, филтриране, колаж, отлежаване в бъчви, бутилиране, поставяне на етикети, лабораторни анализи, сертифициране на вината, опростени дефиниции и т.н... За осъществяването на главната цел и допълване на респективната лексика бяха посетени винарските изби в Първенец и Брестовица, Лабораторията за анализи и сертифициране на вина. Срещата с президента на Лозаро- Винарската Камара „Тракия” даде възможност на гостите да дегустират качествено българско вино и да се запознаят с изграждането на маршрути По пътя на виното, като част от развитието на Винения туризъм в България.
Една от културните дейности целящи приобщаване към историческото богатство, традиции, бит и култура на България бе посещението на Старинния Пловдив. Етнографският музей, Римският Амфитеатър и Картинните галерии позволиха на учениците да се потопят в атмосферата на вековния град и да се радват на толкова много невероятно красиви пейзажи. Незабравимо ще остане в съзнанието на учениците посещението на живописния Бачковски манастир – многовековната пазителка на българския дух и култура. Последната вечер от пребиваването на партньорите бе една от най-вълнуващите – в атмосферата на уютен пловдивски ресторант се радваха на динамиката и неповторимата ритмика на българските фолклорни танци. .
.
При направения отчет на съвместната работа бе изказано задоволство от работата на учениците и пожелание за по-системна комуникация между екипите. Направените предвиждания за сформиране на новите екипи от Франция очаква своята реализация. Проведен бе разговор за оформлението на крайния продукт: корекции, редактиране, оформление на страница и т.н. Бяха уточнени дните за престоя и реализиране на мобилностите във Франция и Италия.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire