mercredi 6 avril 2011

ПРЕСТОЙ НА ПАРТНЬОРИТЕ ОТ ФРАНЦИЯ И ИТАЛИЯ

Пребиваването на гостите бе осъществено от 20 март до 27 март 2011 г. То е част от реализираните мобилности по програма „Учене през целия живот”, под-програ-ма Коменски - Многостранни партньорства. Това е петата среща от реализацията на Международния проект „По пътя на думите за виното” между България, Франция и Италия.
Скоро проектът, който в момента реализираме, ще приключи и ще остави завинаги следа в паметта на нашите ученици, тъй като животът не би могъл да заличи следите от позитивните емоции и впечатления.
Освен целта на провежданите мобилности за уточняване и сравняване на термино-логията, придобиването и усъвършенстването на специалностите по професията, дейно-стите и различните традиции свързани с това, посещението на различните страни дава възможност на учениците да се запознаят с духовната култура на другите народи, със специфичната им красота, с отношенията между хората и това към чужденците, да почувстват естетическа наслада от съприкосновението с несравнимото историческо наследство. Достоянието и интеркултурният диалог позволят взаимното опознаване, толерантност и уважение.
Ето защо част от пребиваването чуждестранните партньори посветиха на столицата запознавайки се със забелижителностите свързани с историческото ни минало, традициите и българската духовност.
Посетена бе старата част на Пловдив, където наред с живописните български къщи – Балабанова къща, Къщата на Хиндилян и Етнографския муззей, учениците се запознаха с разнообразието на българските вина oт различните винарски райони в Музея на виното- придобил известност с провежданите дегустации от специалисти. Разходката по тесните улички на Стария град ги отведе при къщата на Ламартин – известен френски поет романтик, пред впечатляващия Римски Амфитеатър-свидетелство за културния живот кипял в града още от времето на Римската империя и прочутата пловдивска Музикална Академия.
Целта на реализиранoто посещение бе свързана с преките дейности по завършване на проекта: работа върху натрупана лексика – наблюдение, сравнение и корегиране на термините отнасящи до различните етапи на производство на вино, като последен момент преди издаването на речника. В тази връзка бяха посетени избите в Песнопой, Старосел. Легендите и посещението на известния балнеоложки център Хисар бе свързано с опознаване на забележителностите в региона, като предпоставка за развитие на туризма.
Усилена бе работата по оформяне на крайния продукт. В ПГХТТ българските, френ-ските и италиански ученци бяха разделени на екипи. Задачата се състоеше в това да бъде проверен правописа на думите включени в речника на трите езика. Презентирани бяха винарските райони на Франция, България. Вълненията и приятните мигове изживяни в България при предишното гостуване бяха подтикнали италианските ученици да направят впечатляващ клип. Това неменуемо доведе до мотивация при изпълнението на задачите, до развитието на културни компетенции създаващи условия за по-смело и отворено участие в комуникация на чужд език на всички нива (интеракционалниu переспективи), до създаване интерес към чуждия език и към кулурата на страната носител на този език, до повдигане самочувствието им от креативните дейности за създаване на крайният продукт, както и до обогатяване ценностната система на учениците и израстването им в стойностни граждани на Европейската общност.
При направения отчет на съвместната работа бе изказано задоволство от работата на учениците и пожелание за осъществяване на други проекти. От българска страна бе потвърдено предложението при осъществяване на мобилностите, финалната среща между чуждестранните партньори да бъде реализирана в Оранж и в Париж, имайки предвид, че френската столица е градът символ на френския език, на френската кулрура и богатотото историческо и европейско наследство.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire